Myter og sandheder om din microovn – hvad skal du tro på?

Mange danskere tror fejlagtigt, at mad lavet i mikroovne er af dårligere kvalitet, at vitaminerne forsvinder, at de bruger meget strøm på kort tid og mange andre ting.

Hvis man går lidt videnskabeligt til værks, finder man hurtigt ud af, at de fleste af disse påstande ikke har hold i virkeligheden. På denne side præsenterer vi 3 myter om din mikroovn, der forhåbentlig efterlader dig med et par “aha-oplevelser”.

Først skal vi dog lige have præciseret, hvordan ordet staves, da der er mange, der er i tvivl om dette. Nogle skriver microovn og andre skriver mikroovn.

Det rigtige svar ifølge Gyldendal er mikroovn med K. Sådan har vi også stavet det her på siden, men som en lille gimmick staver vi det med C på denne specifikke side, så der også er en artikel til ære for jer, der staver det med C.

Myte 1. Vitaminerne forsvinder i højere grad, når man laver mad i microovne, sammenlignet med madlavning ved andre metoder, som eksempelvis kogning og stegning.

Denne myte er særdeles udbredt blandt danskerne. Uden grund. Det har nemlig vist sig, at det langt fra gør sig gældende i virkeligheden. Et studie baseret på broccoli fandt ud af, at det suverænt bedste du kan gøre, hvis du ønsker at holde på vitaminerne, er at smide dem i microovnen og dampe dem med en lille smule vand. På denne måde undgår man, ifølge forskerne, at vitaminerne smutter ud i det kogende vand eller på den varme pande.

Det skal dog siges, at andre studier har vist, at der også er visse typer af mad, der mister flere vitaminer i en microovn end i eksempelvis en almindelig ovn. Især C-vitaminer skulle der være flere af når man tilbereder i microovn, mens B-12 vitaminer skulle forsvinde nemmere. Det ændrer dog ikke ved, at myten om at der er færre vitaminer i mad tilberedt i microovne, kan aflives.

Myte 2. Det er sundhedsskadeligt at stå tæt på en microovn mens den kører, da strålerne sagtens kan slippe ud.

Igen en myte der er fuldstændig uden hold i virkeligheden. Strålerne som operer inden i en microovn, er for det første nøjagtig de samme, som dem der giver synligt lys.

Den eneste forskel er, at bølgelængden er forskellig fra lys til microovn. Disse stråler kan i princippet sagtens være skadelige for mennesker, men både glasset og kanterne i microovnen er lavet, så strålerne ikke kan slippe ud. Selv hvis ruden er defekt, kan strålerne ikke slippe ud, da hullerne i ruden simpelthen er for små.

Du skal dog være opmærksom på kanterne og tætningerne, der sidder på microovnen, da strålerne godt kan slippe ud her, hvis de er misligholdt. Et godt husholdningsråd er at sørge for at holde dem rene, så de holder længere. Sygeforsikring.dk anbefaler på det kraftigste, at du køber en ny, hvis der er problemer med tætninger.

Konklusion: Har du en normalt fungerende microovn, kan myten hermed aflives.

Myte 3. En microovn er en “cancer-maskine”, fordi strålingen som maden udsættes for, er kræftfremkaldende.

Den sidste myte der skal aflives, er myten om, at mad der bliver udsat for den stråling, der er i microbølgeovne, er kræftfremkaldende. Forskning viser faktisk, at det snarere forholder sig lige omvendt. Mad der er tilberedt i en microovn, når kun i ganske få tilfælde op over 100 grader, hvorimod mad der tilberedes i ovn og på pande uden problemer rammer 200 grader og opefter.

Hvorfor er det vigtigt?

Det er det fordi det er temperaturen, der er afgørende for mængden af kræftfremkaldende stoffer i langt de fleste tilfælde. Især ved tilberedning af fisk og kød er der markant færre kræftfremkaldende stoffer ved tilberedning i microovn, da de skadelige stoffer (også kaldet stegemutagener), fremkommer når man steger maden ved hård varme.

Myten er hermed aflivet.

Kilder:

Sygesikring.dk

Testfakta.se